26 Nisan 2023 tarihinde yayınladığımız "Mobbinge Karşı Alınan Önlemler ve Farkındalık" konulu araştırmamıza katılımınız ve ilginiz için çok teşekkür ederiz. Toplam 1222 değerli katılımcının anketimizi yanıtlaması ile elde ettiğimiz özet sonuçları sizler paylaşıyoruz.
Aslında sonuçları yayınlarken maalesef mutlu olamıyoruz...! Çünkü katılımcılarımızın sadece %19'u "Çalışmış olduğunuz kurumda mobbinge karşı alınmış yazılı bir süreç var mı?" sorusuna EVET yanıtını vermişler.
Asıl trajik olan ise çalıştığı kurumda mobbinge karşı alınmış yazılı bir süreç olduğunu belirten 19% oranındaki katılımcımızın sadece %54'ü "Mobbinge karşı alınmış bu yazılı sürecin etkin şekilde uygulandığını düşünüyor musunuz?" sorusuna EVET yanıtını vermişler.
Maalesef kurumlarda mobbingi önlemek için alınan aksiyonların genele yaygınlaştırılamadığını görmekteyiz. Bununla birlikte araştırma sonuçlarına göre mobbinge karşı alınmış süreçlerin etkin uygulandığının oldukça düşük olduğunu söyleyebiliriz.
Araştırmamızın bir başka ilginç bulgusu da belirli sektörlerde mobbinge karşı alınmış bir önlemin ya da sürecin yok denecek kadar az olduğuydu. Örneğin savunma sanayi, sağlık ve eğitim gibi belirli sektörlerde mobbinge karşı alınmış önlemlerin çok daha az oranda olduğu ortaya çıktı.
Dikkatimizi çeken ayrı bir konuda; "Çalışmış olduğunuz kurumda mobbinge karşı alınmış yazılı bir süreç var mı?" sorusuna %44 oranla EVET yanıtını veren sektörün Bilişim olduğunu gözlemliyoruz. Ancak Bilişim sektörü katılımcıları "Mobbing' e karşı alınmış bu yazılı sürecin etkin şekilde uygulandığını düşünüyormusunuz?" soruna %64 ile en fazla ile HAYIR yanıtını verdiklerini gözlemlemekteyiz.
Önümüzdeki dönemde, hibrit çalışma modelinin ve farklı kültürlerin bir arada çalışmasının yaygınlaşmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Şirketlerin özelliklede sağlık/eğitim/enerji/teknoloji/bilişim/savunma sektörlerinde mobbinge ilişkin yaklaşımın, sürdürülebilir başarı ve yetenekleri elde tutmak için önemli bir kavram olarak öne çıkacak.
Ayrıca şirketler, mobbinge müsamaha gösterilmeyeceğini açıkça belirtmeli ve bunu önlemek için şeffaf politikalar oluşturmaları gerekmektedir. Bu, tüm çalışanlara mobbingin kabul edilemez olduğu ve şirketin bu konuyu ciddiye aldığı konusunda net bir mesaj vermesini içerecektir.
Yeni nesil iş modellerinde çalışanların bağlılıklarından ve yüksek performanslarından söz ederken çalışanlarımızı mobbinge karşı yeteri kadar koruyabiliyor muyuz sorusunun sorulmasını ve bu konuda organizasyonların sürdürülebilir aksiyon almalarının tam zamanı olduğunu düşünüyoruz.
Gelecek Araştırmaları Enstitüsü olarak "Mobbing'e SIFIR TOLERANS" için farkındalık oluşturmak için çaba içerisindeyiz. Geleceğin iş dünyasını birlikte şekillendirdiğimiz iş liderleri ile bu konuda daha fazla farkındalık oluşturmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Comments