Geleceği şekillendirebilir ve yönetebilirsiniz. Olmasını istediğiniz gelecek için bugün çalışmak, istediğiniz geleceğin oluşması olasılığını artırır.
Gelecek belirsiz mi?
Gelecek hakkında bizleri tedirgin eden konu, bütün bilincimizin geçmiş deneyimlerimiz doğrultusunda oluşmasıdır. Olanlar üzerinden sahip olduğumuz deneyim, olacaklar üzerinde hâkimiyet kurar. Bilinmeyenden korkmak gibi, gelecek de çok sayıda bilinmeyen içerdiği için korkutur.
Geleceği ortaya çıkaran temel belirleme, bugün alınan kararlardır.
Bu kararları alan kişilerin hedeflediklerine yakın bir gelecekte yaşayacağız. Bu kararları alan kişilerin beklentileri, değer yargıları, değerlendirmeleri, hayalleri ve uz görüleri doğrultusunda bir gelecek ortaya çıkacak.
Gelecek, bugün onu sahiplenenlerin yönlendirmesi ile gerçekleşir. Geçmiş hakkında sahip olunan veri ve bilgi doğrultusunda yapılan bilimsel her çalışma, geleceğin aydınlatılması konusunda atılmış önemli adımlardır. Aydınlatılan geleceğin şekillendirilmesi için de bugün karar vermek gerekir.
Bugün verilmesi gereken kararlar doğrultusunda yoğun şekilde çalışan kurum ve kuruluşlar, yarını şekillendiriyor. Bugün aklınıza gelen hemen her sektörün lider şirketlerinde fütüristler görev alıyor. Intel, IBM, Microsoft, Google ve Apple gibi şirketlerin yanında, Beyaz Saray’da ve İngiliz Hükümeti’nde de gelecek senaryoları konusunda uzmanlaşmış gruplar görev yapıyor.
Lego, Hasbro gibi oyuncak üreticileri, bugün doğan çocukların 30 yıl sonra doğması beklenen çocukları için oyuncaklar tasarlıyor.
Autodesk gibi tasarım odaklı şirketler, geleceğin üretim tekniklerini ve uygulamalarını bugün tahmin ederek, buna ilişkin yazılım ve çözümleri hazırlıyor.
Yapılması gereken şey, gelecek hakkında bugün çalışmak. Geleceğin şekillendirilmesinde bugün gösterilecek çaba, hızla içinden geçip gittiğimiz geleceğin daha iyi olmasını sağlayacak.
Farklı bir noktadan bakarsak; şu anda yaptığımız her eylem, bilinçli ya da bilinçsiz olarak, geleceğe yöneliktir.
Giyiniyoruz, çünkü dışarı çıkacağız. Yemek yiyoruz, çünkü enerjiye ihtiyacımız var. Uyuyoruz çünkü tekrar çalışabilmek için dinlenmek zorundayız. Yürüyoruz çünkü bir yere varmak istiyoruz. Okuyoruz çünkü bilgiye ihtiyacımız var. Çalışıyoruz çünkü okul taksidi, kira, benzin için para gerekiyor. Farkında olarak ya da olmayarak tüm eylemlerimiz geleceğe yönelik ve geçmişin deneyimleri ışığında yapıyoruz. Bu eylemlerimizdeki gelecek algısını, bilincini ve bilgisini yükseltebildiğimiz ölçüde, daha iyi bir geleceğe olan yolculuğumuz hızlanıyor.
Gelecek, bizden bağımsız olarak ulaştığımız bir zaman döngüsü. Her seferinde yeni bir gelecek var. İnsanın algısı, genellikle umut ya da kader üzerine kurulu bir gelecek algısı üzerinde oluşmuş durumda. Bu duyguları destekleyecek bilimsel çalışmalar, insanın çok daha iyi bir geleceğe ulaşmasına her zaman yardımcı olmuştur.
Bu kapsamda ele alındığında, Gelecek Araştırmaları Enstitüsü’nün öncelikli hedefi, daha iyi bir geleceğin oluşturulması için çalışmaktır.
留言