top of page
  • Yazarın fotoğrafıEditör

Tuba Tosun Yazdı: Salgın Tüm Tatil Planlarını Bozdu


Kış aylarının en eğlenceli faaliyetlerden biri yazın hayalini kurmaktır. Çoğu çalışan yaz tatilinde yıllık iznini geçireceği tatil beldelerinin ya da paket turların araştırmasına kıştan başlamaktadır. Böylelikle erken rezervasyonlar tatilin daha uyguna getirilmesine katkı sağlarken ekonomik anlamda bireylerin sıkıntıya girmesine engel olur. Bu yıl da pek çok kişi, rezervasyonlarını erkenden yaparak indirimli fırsatları değerlendirdi. Kimi evlenecek çift balayı rezervasyonlarını yaptırdı, kimi arkadaş grupları tatil organizasyonu planladı, kimisi de paket tur programları satın aldı. Fakat küresel bir salgın gelip tüm planları bozarak tatil hayallerini suya düşürdü.



Otel işletmecilerini, aylar öncesinde yurtiçi ve yurtdışı turlarını satan acenteleri olumsuz etkileyen bir süreç başladı. Oteller geçici olarak kapatıldı, turlar iptal edildi. Turizm sektörü farklı açılardan buhrana girdi. Böylelikle turlarının gerçekleşemeyeceği anlaşılan çoğu tatilci sözleşmelerini iptal etmek için acentelere taleplerde bulundu. Bu taleplerin çoğu hala karşılanamadı. Elbet iptal talepleri sistemde oluşturuldu; ancak ödemelerin iadesi çoğunlukla gerçekleşemedi. Şimdi normalleşme süreci kapsamında 27 Mayıs itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan genelgedeki unsurları yerine getiren oteller açılabilecek. Genelge gereği tam kapasite çalışamayacak otellerin fiyatlarında artış olması ise muhtemel.


Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 15 Mayıs 2020 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlandı. Bu anlamda KOVİD-19 nedeniyle sözleşmelerin feshine ilişkin bir geçici madde eklendi. Ancak bu madde sadece bedel iadelerine yönelik bir düzenleme. Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği 16. maddesine göre bedel iadelerinin fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde yapılması esastır. Yapılan değişiklikle bedel iadelerinin, paket tur düzenleyicisi veya aracısı tarafından hava taşıma işletmelerine ödenip belgelendirilen uçuş bedeli, ancak uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde katılımcıya iade edilebileceği şeklinde bir düzenleme geldi. Buna göre normalleşme takviminde uçuş yasağının kalktığı tarihten itibaren 60 gün bekleneceği ve 61. gün itibariyle başlayacak 14 günün sonuna kadar bedel iadesinin ertelenmesi söz konusu oldu.



Hem turizmciler hem de tatilciler açısından zor bir süreç. Fakat genel perspektifte baktığımızda otellerin uygulamakla zorunlu olduğu hijyen tedbirlerinin gelecekteki turizm faaliyetlerini değiştirip değiştiremeyeceğini düşünmeliyiz. KOVİD-19’un kısa zamanda tamamen yok olamayacağı aşikâr.

Gelecek yıllarda bu hijyen uygulamalarının yasal zorunluluk haline getirilmesi otelleri, pansiyonları ve turizm sektöründe kullanılan her alanın temizlik anlamında daha güvenilir hale getirilmesini sağlayabilir.

64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page